Seminarijoje – Emilijos Gaspariūnaitės-Taločkienės darbų paroda

Vilniaus šv. Juozapo kunigų seminarijos interjerą visą 2017 metų rudenį puošė garsios  menininkės Emilijos Gaspariūnaitės-Taločkienės tapybos ir akvarelės darbų paroda „Mano Lietuva“, kuri  skiriama Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečiui paminėti.
Dailininkė Emilija Gaspariūnaitė-Taločkienė yra Lietuvos dailininkų sąjungos narė, Vilniaus tapytojų sekcijos, Lietuvos akvarelininkų grupės „Aqua 12“ narė, Lietuvos bajorų Karališkosios sąjungos ir Šv. Kazimiero ordino (Ordo Sancti Casimiri) narė, kultūros veikėja ir visuomenininkė. Parodose aktyviai dalyvauja nuo 1968 metų.
Kunigų seminarijoje surengtoje personalinėje parodoje eksponuota 18 didelio formato istorinės tematikos drobių, kurios susijusios su Lietuvai svarbiomis istorinėmis datomis, vietomis, asmenybėmis ir architektūros objektais: tai Vilniaus arkikatedra, Gedimino ir Trakų pilys, Aušros Vartai ir Vilniaus gynybinė siena, Vilniaus senamiesčio bažnyčių bokštai ir jų nepaprasto grožio architektūra. Parodoje taip pat eksponuoti paveikslai, skirti iškiliausioms mūsų tautos asmenybėms – karaliui Mindaugui, lietuvių literatūros klasikui Kristijonui Donelaičiui, lakūnams Steponui Dariui ir Stasiui Girėnui. Įdomu tai, kad kai kuriuose nutapytuose paveiksluose autorė įkomponuoja ir trumpus tekstus, kurie pristato su Lietuvos istorija susijusius įvykius ir datas. Tai leidžia žiūrovui ne tik grožėtis spalvų, formų ir linijų harmonija, bet ir skaityti Lietuvos istoriją tikrąją to žodžio prasme. 
Eksponuojami paveikslai originalūs savo atlikimo technika, kuri būdinga tik šiai menininkei. Tą patvirtina ir dailėtyrininkas Romualdas Alekna teigdamas, kad „per keturiasdešimt kūrybinio darbo metų tapytojos ir akvarelistės Emilijos Gaspariūnaitės-Taločkienės meistriškumas susiformavo ir įgavo savitą, tik jai vienai charakteringą išskirtinį braižą“. Jos paveikslai daugiasluoksniai, kuriuose plonos vertikalios linijos tarsi permatoma širma apglėbia paveiksluose vaizduojamus istorinius įvykius ir architektūrinius objektus. Tai juvelyriški ir su didele meile atlikti darbai.  Nepaprastas kruopštumas, jautri spalvų harmonija ir linijų dermė, įdomi kompozicija, akvarelistės ir tapytojos meistriškumas sužavi ne tik meno specialistus, menotyrininkus, bet ir žiūrovus. Menininkės kūryba likome sužavėti ir mes – Vilniaus šv. Juozapo kunigų seminarijos vadovai, klierikai, dėstytojai, darbuotojai ir svečiai.

Ekspozicijos nuotraukas galite pažiūrėti mūsų facebook puslapyje.
 
Irena Aleksandravičienė
 
 
   į viršų  
 
     
     
 
    © Vilniaus šv. Juozapo kunigų seminarija
 
 Kontaktai  Biblioteka  Į titulinį puslapį