Seminarijoje atidaryta J. Tvardausko paroda "Atminimo dovanos Kūrėjui" (2012 gruodis)

Dievdirbio sodas

Vilniaus šv. Juozapo kunigų seminarijoje gruodžio 19 d. atidaryta tautodailininko Jono Tvardausko (1938-2010) drožinių paroda. Talentingas Anykščių krašto menininkas, profesionaliai dirbantis medžio drožėjas J. Tvardauskas buvo gerai žinomas visoje Lietuvoje. Jis dalyvavo medžio drožėjų stovyklose Juodkrantėje, Birštone, Utenoje, Plungėje, Anykščiuose, Kupiškyje, dirbo tarptautiniame simpoziume Nepomuke (Čekija, 1998 ir 1999 m.). Visur paliko savo darbų, buvo kūrybinių konkursų nugalėtojas. J. Tvardauskas tęsė didžiųjų menininkų, dievdirbių Vinco Svirskio ir Liongino Šepkos kūrybines tradicijas. Jo kūryba buvo menotyrininkų ir tautodailės specialistų pastebėta ir aukštai įvertinta. J. Tvardauskas laimėjo 13-ąjį respublikinį medžio drožėjų konkursą ir tapo prestižinės Liongino Šepkos premijos laureatu (2006 m.). Jam skirta Teresės Mikeliūnaitės Anykščių kultūros premija (2007 m.), suteiktas meno kūrėjo statusas.

Karaliaus Mindaugo karūnavimas

J. Tvardauskas sukūrė ir iš ąžuolo išdrožė daug darbų, įamžinančių istorinius įvykius, krašto vietoves ir įžymius žmones. Pastaraisiais metais preciziškai ir su širdies šiluma kūrė horeljefinius šventųjų atvaizdus, kitus sakralinės tematikos darbus. Autoriaus darbų yra ir užsienyje: 6 jo kūriniai eksponuojami Lemonto liaudies meno muziejuje Čikagoje, 10 dekoratyvinių drožinių papuošė „Bočių menę“ JAV lietuvių namuose Lemonte, stacijos ¬– Valgos (Estija) miestelio katalikų bažnyčią, Lietuvos ambasados kiemą Prahoje - stogastulpis Karaliui Mindaugui, skulptūra ir dekoratyvinis pano puošia Čekijos miesto Nepomuko mokyklą.

Parodoje eksponuojami 23 religinės ir istorinės tematikos darbai

Vilniaus šv. Juozapo kunigų seminarijoje surengtoje parodoje eksponuojami 23 religinės ir istorinės tematikos darbai: horeljefiniai šventųjų atvaizdai, prakartėlės, koplytėlės, įspūdingos kompozicijos „Dievdirbio sodas“ ir „Mindaugo karūnavimas“. Paties menininko originaliai parengtuose mediniuose stenduose galima pamatyti ir monumentalių darbų nuotraukas.

Paroda veiks iki 2013 m. vasario 18 d. Kviečiame apsilankyti darbo dienomis nuo 14.00 iki 18.00.

Irena Aleksandravičienė

 
 
   į viršų  
 
     
     
 
    © Vilniaus šv. Juozapo kunigų seminarija
 
 Kontaktai  Biblioteka  Į titulinį puslapį