Religijos mokslų duomenų bazė (2011 vasaris)

Religijos mokslų duomenų bazė

ATLA Religion Database with ATLASerials: trumpas bazės pristatymas

Vilniaus šv. Juozapo kunigų seminarija dalyvauja projekte „eMoDB.LT: Elektroninių mokslo duomenų bazių atvėrimas Lietuvai“, kurį įgyvendina Švietimo ir mokslo ministerija, Europos socialinio fondo agentūra ir Lietuvos mokslinių bibliotekų asociacija (LMBA). Šio projekto dėka Vilniaus šv. Juozapo kunigų seminarijai ir dar trims institucijoms – Lietuvos nacionalinei M. Mažvydo bibliotekai, Vilniaus universiteto bibliotekai ir Tarptautiniam LCC universitetui nuo 2009 metų liepos 21 d. iki 2012 m. liepos 21 d. užprenumeruota didžiausia pasaulyje religijos mokslų duomenų bazė ATLA Religion Database with ATLASerials. Praėjus 1,5 metų nuo projekto vykdymo pradžios, atlikta prisijungimų prie šios bazės statistikos analizė leidžia teigti, jog bazės panauda yra nepakankama. Manome, kad tokia situacija susiklostė dėl informacijos stygiaus. Todėl kreipdamasi į visą akademinę bendruomenę – mokslininkus, dėstytojus, studentus, bažnytines institucijas, dar kartą noriu trumpai pristatyti šios duomenų bazės turinį, informacijos paieškos galimybes ir paaiškinti prisijungimo prie bazės tvarką.

Duomenų bazė ATLA Religion Database with ATLASerials turėtų sudominti Šventojo Rašto tyrinėtojus, teologus, religijotyrininkus, bažnyčios istorikus, bažnytinės teisės specialistus, dvasininkus, kunigų seminarijų auklėtinius, religijos ir teologijos mokslų studentus, dėstytojus, katechetus. Ji taip pat galėtų būti naudinga istorijos, socialinių ir humanitarinių mokslų specialistams ir studentams. Bibliografinę bei visatekstę duomenų bazę rengia Amerikos teologinių bibliotekų asociacija (American Theological Library Association). Joje yra daugiau nei 1,3 mln. bibliografinių įrašų, tame tarpe – 575 tūkst. cituojamų straipsnių iš daugiau nei 1679 žurnalų, 239 tūks. esė, 530 tūkst. knygų apžvalgų. Labai svarbu, kad bazėje pateikiama 294 tūkst. visateksčių straipsnių ir knygų apžvalgų daugiau nei iš 130 autoritetingiausių religijos ir teologijos mokslų žurnalų. Kalbiniu požiūriu, apie 60% visos pateikiamos informacijos yra anglų kalba, 8% - vokiečių kalba, 6% - prancūzų kalba ir apie 1% - italų kalba. Nors skelbiama, kad bazėje leidiniai publikuojami nuo 1949 m., tačiau yra informacijos, siekiančios net XIX amžių.

Naudotis duomenų baze yra labai paprasta ir patogu. Kaip ir daugelis duomenų bazių, ATLA Religion Database with ATLASerials pagrindinė paieška (Basic Search) suteikia galimybę atlikti greitą, bet gal ne visada labai tikslią paiešką. Norint ją tikslinti, būtina naudotis išplėstine paieška (Advanced Search). Be to, paiešką galima siaurinti pažymint, kad ieškome tik visateksčių dokumentų (Full text) . Reikiamą žurnalo numerį ar konkretų straipsnį nesunkiai rasite naudodami paiešką pagal leidinį. Viršutiniame meniu pasirinkus nuorodą (Publications), vartotojas gali rasti leidinių, esančių šioje bazėje sąrašus. Juose nurodomas visa būtina dokumentą identifikuojanti informacija, pažymima nuo kurių metų leidinys yra duomenų bazėje. Kai kuriems leidiniams taikomas vadinamasis embargo periodas. Tai laikotarpis, kuomet leidėjai draudžia duomenų bazėje teikti prieigą prie visų straipsnių tekstų. Šis laikotarpis vidutiniškai svyruoja nuo 3 mėnesių iki pusės metų. Todėl informacija iš embargo laikotarpio leidinių yra tik referatai, o ankstesnių – visi tekstai. Taip pat (Publications) funkcija tinka konkretaus leidinio publikacijų paieškai. Per nuorodą (Scriptures) nesunkiai rasite išsamių komentarų, aiškinimų, kitos reikalingos informacijos kiekvienai Šv. Rašto Knygai ar atskirai jos daliai.

Viso teksto dokumentus galima skaityti PDF, HTML formatais. Bazėje esanti informacija gali būti eksportuojama keliais būdais: išspausdinama, išsaugojama pastoviame kompiuterio kaupiklyje ar nešiojamoje laikmenoje, išsiunčiama elektroniniu paštu.

Bazė pasiekiama per EBSCO Publishing sąsają. Pažymėtina, kad ši bazė, kaip ir daugelis kitų EBSCO Publishing duomenų bazių, turi ryšį tarpusavyje – kryžmines nuorodas. Tokiu būdu, jai paieška atliekama ATLA Religion Database with ATLASerials bazėje, o visas ieškomo dokumento tekstas yra kitoje per EBSCO Publishing sąsają prieinamoje bazėje, tuomet straipsnio referate yra nuorodą į visą straipsnio tekstą toje duomenų bazėje.

Labai svarbu:

Prieigą prie ATLA Religion Database with ATLASerials duomenų bazės gali gauti visi virtualūs (nutolę) šią bazę prenumeruojančių bibliotekų vartotojai. Tai reiškia, kad gavę individualius prisijungimo slaptažodžius ir prisijungimo instrukciją, šia duomenų baze galėsite naudotis ir savo namuose. Paaiškinimus, kaip tapti virtualiu vartotoju, rasite bazę prenumeruojančių bibliotekų internetinėse svetainėse. Dėl išsamesnės informacijos taip pat galite rašyti į Vilniaus šv. Juozapo kunigų seminarijos biblioteką (el. paštas: biblioteka@vks.lcn.lt) arba skambinti telefonu (8-5) 271 2251.

Maloniai kviečiame ne tik akademinę bendruomenę, bet ir bažnytinių institucijų darbuotojus, dvasininkus, plačiąją visuomenę susipažinti ir aktyviai naudotis šia baze.

Irena Aleksandravičienė

Vilniaus šv. Juozapo kunigų seminarijos bibliotekos vedėja

 
 
   į viršų  
 
     
     
 
    © Vilniaus šv. Juozapo kunigų seminarija
 
 Kontaktai  Biblioteka  Į titulinį puslapį